Остані відгуки
    September 2024
    M T W T F S S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    Архів

    Пелікан кучерявий завітав до нас під час війни

    Незважаючи на бойові дії та пов’язані з цим фактори шумової тривоги та прямої небезпеки життю, на території національного природного парку «Білобережжя Святослава» протягом майже всього серпня 2024 року знаходився птах – пелікан кучерявий, якому фахівці  при встановленні датчику супутникового моніторингу дали ім’я «Periboina» (в перекладі з грецької в англійській транскрипції «Барвінок»). Але все-таки свою назву наш кучерявець одержав від ліпованської назви розриву (перебоїни) прибережної коси в румунській частині дельти Дунаю. Облюбував  він переважно шпиль Кінбурнської коси, але залітав і до Очакова, а на водах лиману біля острову Майський також досить часто відпочивав.

    Про це з посиланням на моніторингові дані сайту Animal Tracker повідомив спеціаліст-орнітолог регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зіновій Петрович.

    Раніше саме ця особина була помічена супутником у листопаді 2023 року в румунській частині дельти Дунаю; до цього він кочував по Північно-Західному Причорномор’ю: дельтами Дунаю та Дністра, Сасицькому та Березанському лиманах, залітав на Джарилгач та в Крим.

    Довідково: Вид Пелікан кучерявий (Pelecanus crispus) включений до Червоної книги України (1994, 2009), до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток І), Боннської (Додатки І та ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій, угоди AEWA. та інш. Для території національного природного парку «Білобережжя Святослава» кучерявий пелікан дійсно рідкісний вид. Ми його вважаємо пролітним та кочовим на відміну від пелікана рожевого, який є для нас знаковим і в окремі роки чисельність якого нараховували до 2500 особин. Чисельність спостережених птахів пелікану кучерявого на території нашого НПП не перевищувала десяти особин. Так 8 вересня 2015 року зафіксована одна особина, яка знаходилась тут на протязі шести діб, 21 серпня вже 2016 року – знову одна особина, в 2021 році на шпилю Покровської коси зафіксовано шість особин. Також досить часто спостерігались по 2-3 особини біля острову Довгий, і зрозуміло, що фіксація пелікана кучерявого на шпилю Кінбурнської стрілки в розпал рекреаційного сезону в мирні часи була б майже неможливою.

    І на завершення цієї короткої інформації дуже і дуже сподіваємося, що військові, як наші, так і окупанти, не сприймуть його за якогось дрона–розвідника, і він спокійно завершить восени свою ризиковану мандрівку.

    P.S. 1-2 вересня наш пелікан «Periboina» зафіксований на акваторії Дніпровсько-Бузького лиману напроти с. Куцуруб. Це місце, до речі, запропоновано для включення (розширення) до складу земель ПЗФ України.

    Науково-дослідний відділ НПП.

    Комментарии закрыты.