Остані відгуки
    October 2024
    M T W T F S S
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    Архів

    Взято участь в презентації на актуальні теми

    10 жовтня 2024 року працівники науково-дослідного відділу НПП «Білобережжя Святослава» прийняли участь у презентації Використання геоінформаційних систем і штучного інтелекту для захисту лісів України, який проводився під егідою WWF-Україна. Дуже предметним був виступ Дячука Петра Петровича, доцента Поліського національного університету, який розповів про основні системи супутникового моніторингу лісів, їх переваги та недоліки. Спеціалісти НДВ нашого парку знайомі з усіма презентованими системами, але найбільш ефективно використовують ресурси Sentinel-2 та Landsat-8. Доповідач зробив акцент на виявлення за допомогою супутникового моніторингу незаконних рубок, але, як доповнили його учасники презентації, дуже важливими питаннями є також відстеження стану лісів в частині пошкодження їх хворобами, шкідниками та пожежами.

    На правових аспектах регулювання використання геоінформаційних систем та ШІ, в тому числі і в охороні та збережені лісів, зробила акцент викладач тренінгового центу головної прокуратури України м.Чернігів Інна Берднік. За її словами, підставами для унормування цього питання стали Закон України про національну мережу геопросторових даних та зміни в нормативних документів ЄС, прийняті в 2023 році, що визнають нові підходи в організації моніторингу та правозастосування аналізу (розвідки) з відкритих джерел та з використанням даних супутникової зйомки і квадрокоптерів. Перший крок визначений в статі 214 КПК України, який наголошує, що вносити до ЄДРДР факт порушення може будь-яка особа, що має роздрукований скріншот. Але для досудового слідства потрібно встановити не лише факт, але і істотність шкоди. На підставі висновку залученого експерту, згідно чинної відповідної методики проводиться нарахування шкоди. Пані Інна звернула увагу на недосконалість методик  наголосила, що вони ще вдосконалюються, напрацьовуються, пропозиції продовжують надаватися та аналізуються експертним середовищем. Інформація повинна закріплюватись на певних носіях – це можуть бути звичайні документи, акти оглядів та фіксації порушень. Робота з відкритими  джерелами потребує копіювання за участю спеціалістів та наявних оригіналів документів. Експертка також зупинилась на деяких положеннях Закону України «Про правові основи регулювання штучний інтелекту», який був прийнятий ВР України 1 серпня 2024 року, що визначає п’ять категорій ШІ.

    Поєднання геоінформаційних систем (ГІС) і штучного інтелекту (ШІ) відкриває нові можливості для аналізу даних дистанційного зондування лісових територій, і дозволяє моделювати зміни таксаційних показників насаджень – запасу, зімкнутості крон, висоти деревостану та інших. Завдяки наявним глобальним продуктам моніторингу (Global Forest Watch, Global Forest Change, Forests – Copernicus Land Monitoring Service), та вбудованим системам сповіщень GLAD і RADD можна ефективно відслідковувати зміни в лісових екосистемах. Це сприяє більш оперативному оцінюванню стану лісів та їхньої реакції на зовнішні впливи, зокрема на зміну клімату.

    Проведений семінар дійсно є актуальним за своєю суттю, і є показником того, що ми переходимо у нові виміри встановлення шкоди, моніторингу і моделювання відновлення природних комплексів, до яких безперечно відносяться і наші лісові комплекси, які у нас на території Кінбурнської коси перебувають на межі знищення від пожеж внаслідок військових дій, викликаних агресією Російської Федерації.

    Науково-дослідний відділ НПП.

    Комментарии закрыты.