Остані відгуки
    August 2024
    M T W T F S S
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    Архів

    Погасла яскрава Зірка «Білобережжя»

    16 серпня 2024 року після тяжкої хвороби перестало битися серце виконавчого директора Українського товариства охорони птахів (ТОП), члена науково-технічної ради НПП «Білобережжя Святослава» Дудкіна Олега Володимировича. Олег Володимирович був у джерел створення в квітні 1994 року цієї організації що займалася і займається охороною рідкісних диких птахів та їхніх природних середовищ існування. Завдяки його енергії товариство в співпраці з українськими орнітологами та працівниками заповідної справи об’єднало більше 20 осередків, 32 дитячих груп, понад 1000 індивідуальних членів і волонтерів. ГО «ТОП» стало офіційним українським партнером BirdLife International. Серед найбільших досягнень TOП в Україні а зрозуміло і Олега Володимировича – дослідження й опис 167 територій, що відповідають міжнародним критеріям оцінки для існування птахів; створення польового визначника птахів фауни України, що містить найповніші відомості про сучасну орнітофауну нашої країни. У співпраці з іноземними партнерськими організаціями і за підтримки міжнародних донорів ТОП відновлювало і відновлює біорізноманіття українських степів, водно-болотні екосистеми Полісся, зберігає букові праліси Карпат та водойми на Півдні України. І з самого початку роботи ТОП Олег Володимирович завжди цікавився проблемами Кінбурнської коси, добре знав її, розумів значення Кінбурнського півострова для орнітокомлекса нашої країни. За його безпосередньої участі підтримувалось ряд проектів в рамках регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» і в подальшому при створенні національного природного парку «Білобережжя Святослава» ця підтримка тільки зростала. Досить тільки згадати проведення виїзного семінару Мінекології на базі нашого парку в 2013 році, після якого прийняті рішення по відновленню водообміну Бієнкових плавнів у нас і Молочного лиману (Запоріжська облась) почали впроваджуватись у життя і знову за участі товариства та Олега Володимировича. І як результат в 2015 році до пересохлих Бієнкових плавнів, завдяки новим водообмінним каналам К-1 та К-2 повернулось пташине життя.

    В наступному році 2016 році допомога від товариства вже була в рамках акції «Я люблю своє узбережжя» в результаті якої повністю ліквідовано багаторічне (тридцятирічне) сміттєзвалище в кварталі №23.Зібрані відходи (біля сотні тон) в значній мірі відсортовано та вивезено на офіційний полігон ТПВ смт. Гола Пристань.

    Взимку 2017 року ГО «ТОП» і зрозуміло Олег Володимирович підтримав ініціативу наукового відділу нашого парку по проведенню регіонального обліку орлана –білохвоста від Дунаю до Меотиди, який підвердив ключове значення Кінбурнської коси в збереженні цього виду.

    В наступних роках за його безпосередньої участі відбулись заходи по охороні та зарибленню Бієнкових плавнів, створення мережі спостережних веж на території парку, поновлення каналів К-1 та К-2, створення островів –платформ, нового плаваючого, мобільного типу. Завдяки йому і еко- громадськості вдалося стримати навалу нуворишів при встановленні в 2021 році меж населених пунктів на Кінбурнській косі.В ці межі горе-планувальники хотіли ввести і заповідні зони національного природного парку. Тому заслужено Олег Володимирович став першим лауреатом нашої « Зірки Білобережжя» за проект відновлення водообміну Бієнкових плавнів що здійснено з залученням Кока-Кола Україна та інформаційній підтримці журналу «National Geographic Україна».І в наступному Олег часто з посмішкою казав що в мене є з’явився стимул для більш активної праці щоб стати повним кавалером звання «Зірки Білобережжя». Нажаль…не встиг, не встиг дуже багато і багато чого що вже було обговорено та навіть заплановано і чому завадили спочатку війна а зараз нагла смерть. Але пам’ять по Олега Володимировича не тільки як про фахівця, менеджера та ініціатора безлічі проектів але й живу, життєрадісну, чуйну, товариську людину, патріота Кінбурнської коси та справи збереження природи України, залишиться назавжди.

    Колектив НПП “Білобережжя Святослава”

    Комментарии закрыты.