Остані відгуки

    July 2024
    M T W T F S S
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    Архів

    Monthly Archives: July 2024

    Про моніторинг зон демпінгу наносів на дні Балтійського моря

    Науковці Центру дослідження природи (місто Вільнюс, Литва), Гінтас Жилінскас, Даріюс Ярмалавічус та провідний науковий співробітник, науково-дослідного відділу національного природного парку «Білобережжя Святослава» Олексій Давидов здійснили науково-дослідну експедицію до прибережних акваторій Балтійського моря. Відповідна експедиція була здійснена в рамках проекту по вивченню впливу Клайпедського морського порту на стан навколишнього середовища Балтійського моря.

    Головною метою експедиції було вивчення рельєфу підводного схилу Балтійського моря в районах демпінгу піщано-гравійного матеріалу, який отримується при поглибленні дна Клайпедської протоки та підхідного каналу до порту. Об’єктом дослідження були три зони демпінгу, розташовані на відстані біля 25 км від Клайпедського порту та на глибині понад 40 м, на дні Балтійського моря. В районах відповідних зон спеціальні судна, періодично розвантажують матеріал отриманий при поглиблені дна підхідного каналу та Клайпедської протоки. Після скидання матеріалу, на дні утворюються штучні пагорби, які не лише впливають на життєве середовище морських організмів, вони здатні впливати на характер певних гідрологічних та геологічних явищ, а також погіршувати навігаційні умови прибережних акваторій. Різнопланове вивчення впливів такого технологічного процесу і пошук шляхів мінімізації їх негативу для науковців з України цікаве тим що, аналогічні проблеми виникають і в нашій зоні при прочистці та поглибленню судохідного каналу (ВДЛК) в Дніпро-Бузькому лимані на місцях викиду донних порід та можуть мати безпосередній вплив на акваторії парку.

    Щорічна зйомка дна в межах зон демпінгу дозволяє відслідковувати динаміку рельєфу підводного схилу та прогнозувати можливі наслідки впливу функціонування зон демпінгу на розвиток підводного схилу, на динамічність берегових процесів та темпи занесення підхідного каналу до Клайпедського порту.

    Давидов О.В., провідний науковий співробітник НДВ