Остані відгуки
    April 2022
    M T W T F S S
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    Архів

    Наука Парку в умовах військового стану

    Незважаючи на екстремальні умови повязані з проведенням бойових дій на території Кінбурнської коси та, відповідно, національного природного парку «Білобережжя Святослава», робота по охороні та моніторингу природних комплексів НПП продовжується відповідно до нових реалій. Весна – це пора пробудження приморської та прилиманської рослиності, заходу на нерест риби на плеса Бієнкових плавнів, прильоту на гніздування цілого ряду видів птахів, зокрема, зграю пелікана рожевого на Кінбурн в цьому році зафіксовано 30-31.03 2022 року. Виявлення тенденцій, як на ці природні процеси впливають неприродні військові фактори, зараз головне завдання для працівників науково-дослідного відділу. Важлива також мінімізація їх негативного впливу, як це відбулось 24 та 27 березня, коли в результаті бойового зіткнення відбулась велика пожежа (загалом до 300 гектар), – явища, яке на території Кінбурну не було з 2012 року. В гасінні пожежі взяв участь і науковий співробітник науково-дослідного відділу Маркауцан О.Є. Інший співробітник відділу, Касьянов Є.О., розробив більш ефективну методику за допомогою даних із спутників Sentinel-2 обрахунку розміру площ, пошкоджених пожежою. На підставі таких об`єктивних даних буде обраховано загальну шкоду нанесену природно-заповідним обєктам всієї України і вперше в історії Міндовділля подасть їх для компенсанції державою–агрессором. Співробітниками відділу 7 квітня проведено комплексне обстеження ключової для парку території Бієнкових плавнів, яке показало їх стабільний гідрологічний стан, але досить малу численність птахів для цього періоду, що ми пов`язуємо з постійним фактором турбування (після кожного потужного вибуху птахи здіймаються з водної поверхні). Також нетипову поведінку кажанів та полоза каспійського зафіксовано Калиною Н.В.

    Традиційно квітень для відділу також і пора укладання чергового тому Літопису Природи та проведення наукових конференцій, для участі в яких працівниками НДВ загалом підготовано 6 наукових статтей. Також нами розроблено та узгоджено до підписання Договір про співробітництво між НПП “Білобережжя Святослава” та НП “Куршська коса”(Республіка Литва). В рамках еколого-просвітницької діяльності НПП “Білобережжя Святослава” провідним науковим співробітником відділу Давидовим О.В. було проведено цикл відкритих лекцій “Сучасний стан берегової зони фронтального берегу Кінбурнської коси”, електронна версія лекції https://www.youtube.com/watch?v=SOqt8WhDxjk&t=13s.

    Науково-дослідний відділ НПП запрошує до співпраці місцевих жителів та відвідувачів парку, ваша фіксація обєктів природи на Кінбурні та їх поведінки буде дуже цінною в цей складний для всіх час. Віримо в Перемогу як основу для збереження Природи!

    Науково-дослідний відділ НПП «Білобережжя Святослава»

    Канал К-1

    Вуж звичайний

    Пожежа на Василівських плавнях

    Так обгоріли околиці Василівки

    Літоральні вали – найбільш тендітні комплекси Парку

    Рожеві пелікани в урочищі Бієнкові плавні

    Комментарии закрыты.