Остані відгуки
    Февраль 2013
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    « Янв   Мар »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    Архів

    Орлани – білохвости – справжні господарі високої блакиті

     

      Кінбурнська коса відома, як  важливе  місце для збереження великих хижих птахів —  орланів — білохвостів в зимовий період. 

     

     

    Екологічні проблеми в Україні стають все складнішими і потребують негайного розв’язання. Так, потребують захисту багато видів птахів та унікальні куточки природи – місця існування птахів. Саме таким птахом є орлан-білохвіст. Символічно, що саме орлан зображений на емблемі Товариства охорони птахів України та гербі і монетах стародавнього міста Очаківщини – Ольвії.

    Загальні відомості. Орлан-білохвіст — один з найбільших представників ряду  Соколоподібних, родини Яструбових. В Україні кілька разів спостерігався його «родич» орлан — довгохвіст. Інший близький до нього вид білоголовий орлан – символ США.

    Розмах крил орлана-білохвоста від 2 до2.5 м, вага до 3.5 –5,8 кг. Він більший за беркута, але менший ніж сипи та грифи. Причому чисто білим хвіст у них стає лише на 6-му році життя, коли орлани набувають остаточного вбрання. До гніздування птахи приступають лише у віці 4-6 років.

    Природоохоронний статус. Цей рідкісний вид занесений до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи, Європейського Червоного списку, охороняється японською та Бернською конвенціями. В Україні чисельність виду оцінюють у 100-120 пар, причому вона в останні десятиріччя зростала.

    Незважаючи на поліпшення стану популяцій, що спостерігається останнім часом, існуванню орлана – білохвоста ще загрожує чимало серйозних проблем, тому віно потребує постійної уваги й турботи природоохоронців.

    Загрози для орланів. Головними загрозами для зимуючих птахів у районі Кінбурнської коси орланів – білохвостів було турбування птахів у місцях їх ночівель. В період насиджування кладки орлани вразливі до фактору турбування. Наприклад в кварталі лісу де знаходиться гніздо птахів, або навіть в сусідніх кварталах, призводить до того, що потурбовані птахи його полишають.

    Ці фактори актуальні для орланів загалом в Україні. Дуже шкода, що орлани інколи потрапляють під постріли браконьєрів. Складно інколи буває орланам і здоби їжу, але дорослі птахи можуть тривалий час голодувати.

    Історична довідка.  На монетах античного міста-держави Ольвії з 440 рр. до нашої ери по 230 рр. нашої ери, упродовж майже 700 років чеканилось зображення орлана-білохвоста, сидячого на дельфіні та інші сцени, де він присутній. З переглянутих 399 ольвійських монет, на 199 (38 %) зображений орлан, в той час, як на монетах інших античних міст зображення його поодинокі. В трактовках цієї сцени орел (орлан) символ бога Зевса. Це зображення було своєрідним гербом Ольвії. Зображення орлана, що сидить на дельфіні, має, вірогідно, місцеве походження, оскільки орлан, може вживати залишки мертвих тварин. Кістки орланів знайдено в викопній «фауні» Ольвії. Таким чином, нумізматична історія м. Ольвії є свідченням 2.5-тисячолітньої давності не рядової присутності виду в цьому регіоні.

    Охорона. Територія національного природного парку «Білобережжя Святослава» та регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» важлива для збереження орланів. На Кінбурнській косі постійно розмножується 1 – 3 пари орланів – білохвостів (у цьому році 3 пари). Це єдине місце гніздування птахів в Миколаївській області. В різні роки та території парку збирають на зимівлю від 70 до 300 орланів. Охороняються орлани також в Чорноморському біосферному заповіднику.

    Особливості гніздування. На Кінбурнській косі дорослі орлани в районі гнізда звичайно тримаються круглий рік. Гнізда будують на соснах, вільхах і дубах. В Україні гнізда знаходили на висоті від 6 до 28 метрів. На одній гніздовій території може бути до 3-х гнізд які орлани займають в різні роки. Звичайно гнізда будуються весною, але інколи восени та взимку.

    Діаметр гнізда від 1 до 2,5 метрів. Висота гнізда до 3 –х метрів. Важити таке гніздо може більше 1 тонни! В березні, іноді в кінці лютого, з’являється кладка з 1-3 (звичайно 2) яєць, яйця розміром з гусине яйце. Їх насиджує переважно самка, на протязі 35-40 діб. Пташенята з’являються з другої половини квітня. Поки вони малі, їх обігріває самка, вона ж їх і годує їжею, яку приносить самець. Пізніше в обігріві пташенят приймає участь і самець.  Для старших пташенят обоє батьків здобувають поживу, але завжди гніздо знаходиться під наглядом дорослих.

    Молоді орлани починають вилітати з гнізд найраніше в кінці травня. Перші вильоти з гнізда  пташенята здійснюють на декілька десятків метрів і невдовзі повертаються в гніздо. В гнізді вони й ночують, сюди ж їм батьки приносять поживу. Поступово дистанція польотів збільшується. Пташенята залежать від «батьків» близько півтора місяця, після чого дорослі їх перестають годувати. Далі долі молодих орланів залежить від них самих.

    Зимівлі. На території Кінбурнської коси зимують птахи не лише з України а й інших країн, наприклад, Польщі. Це було підтверджено кільцюванням. Перші птахи прилітають вже в вересні, а останні розлітаються в квітні. Орлани збираються на сумісні ночівлі в сосновому лісі. Кожний птах має свою гілку, яку не дозволяє займати іншим особинам. Причому дорослі орлани займають кращі місця. Тут постійно чути їх клекіт.

                Живлення. Живляться рибою, ссавцями, птахами. Орлани – справжні «санітари» природи: ловлять переважно ослаблених тварин, іноді вживають мертвечину, в тому числі підбирають залишки мертвих тварин на узбіччях доріг. В «мишині» роки орлани полюють навіть полях.

    В гніздовий період основною їжею виду є риба. Звичайно птахи полюють поряд з гніздом. Але взимку з місць ночівлі вони можуть розлітатись на відстань до50 км.

    Під час перельотів, орланів можна спостерігати і над м. Очаків і в  прибережних селах, але зазвичай вони тримаються вздовж берегової лінії моря та лиманів.

                На Кінбурнській косі орлани зустрічається на протязі всього року: вони гніздяться, відпочивають при перельотах, особливо багато зимують. Бережіть цих рідкісних володарів нашого краю, які мають право жити.

    К.О. Редінов – орнітолог парку