Остані відгуки
    Декабрь 2012
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    « Ноя   Янв »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    Архів

    Акція «Щедра годівниця»

    Національний природний парк «Білобережжя Святослава»

    ЗАПРОШУЄ

    учнів загально – освітніх шкіл Очаківського району

    взяти участь у природоохоронній акції

    «Щедра годівниця»

    Перелік запропонованих заходів:

    1. Збирання плодів і насіння для підгодовування птахів взимку (вересень);
    2. «Синиччин день – 12 листопада» — свято зустрічі зимуючих птахів;
    3. Майстер – клас по виготовленню годівниць (листопад);
    4. Конкурс на кращу годівницю (листопад – грудень);
    5. Підгодовування птахів взимку (роз’яснення в таблиці);
    6. Конкурс малюнків, плакатів, фото та відео сюжетів: «Щедра годівниця» (підсумки до 15 березня);
    7. Конкурс на кращий щоденник спостережень за зимуючими птахами та відвідуванням годівниці (підсумки до 15 березня);

    Підсумки досліджень та заходів будуть опубліковані на сайтах: http://belosvyat.com.ua/ (НПП «Білобережжя Святослава»), на Очаківському порталі, у газетах «Очаків» та «Чорноморська зірка». Учасники на шкільних лінійках отримають іменні дипломи. Наша адреса м. Очаків, вул. Леніна, 18 Тел. 3-00-20, 2-39-43, моб. 0984447453,  0936309883; Координатор екоосвітніх заходів: Форманюк Ірина Вікторівна  

    На допомогу учаснику акції «Щедра годівниця»

    Зимуючі птахи Очаківського району

     

    Назва птаху Спостерігається Годується Примітки
    Посмітюха (чубатий жайворонок) Живиться насінням та комахами Взимку по дорогах, біля пустощів, токів Насінням Назва походить від того, що раніше птахи шукали поживу взимку на узбіччі доріг «по сміттю…»
    Велика синиця Маса до22 г Влітку комахоїдна Взимку поруч з житлом, тримається на деревах, звичайно зграями по 5-12 ос. На годівницях: насіння соняшнику, хліб білий, сало несолоне Багато гине взимку, тому 2 кладки в рік по 8-14 яєць. Гнізда в дуплах, іноді трубах, щілинах та інших місцях. Гніздиться в синичниках
    Блакитна синиця (Лазоревка) Маса до12 г Влітку комахоїдна Взимку поблизу житла, на деревах, звичайно зграями по 5-12 ос. На годівницях: насіння соняшнику, хліб білий, сало несолоне У Очаківському р-ні гніздяться лише на Кінбурнській косі у дуплах.
    Щиглик Маса до20 г. Переважно зерноїдний У заростях реп’яхів, чортополоху, на деревах На годівницях: просо, насіння соняшнику, ріпаку. Міцний дзьоб, охоче їдять насіння бур’янів, сосни та інші.
    Горобець хатній Маса до40 г. Всеїдний Поруч с житлом, круглий рік На годівницях: зерно пшениці, насіння соняшнику, проса, хліб білий та інше Тримається зграями, самці відрізняються від самок забарвленням.
    Горобець польовий Маса до30 г. Всеїдний Взимку тримається у лісосмугах та поблизу житла Насіння бур’янів, Утворює зграї чисельністю до 300 ос., у селах звичайно разом з хатнім горобцем. Самки та самці забарвленні однаково.
    Просянка Маса до65 г. Переважно зерноїдний На  окраїнах сіл, вздовж доріг, пустощах Насіння бур’янів Утворює зграї інколи по кілька сотень особин
    Шпак Маса до95 г. Всеїдний Успішно зимують: поблизу житла, на полях. Ночують у заростях очерету Всеїдні: залишки їжі, насіння, зерно, морські черв’ячки на березі лиману, насіння софори У суворі зими гинуть від голоду та дуже потребують допомоги людей. Утворюють тисячні зграї
    Грак Маса до 500г. Всеїдні Взимку кочують великими зграями по полях, звалищах відходів Зерно, насіння, їстівні залишки Утворюють тисячні зграї, ночують у населених пунктах на деревах
    Сорока Маса до 250г. Всеїдні Парки, сквери, звалища сміття. Ночують зграями у очеретяних заростях Залишки їжі, насіння, тваринна їжа Інколи ловлять мишей на полях
    Горлиця садова (кільчаста) Маса до 160г. Зерноїдна Пари та зграї узимку в садах, парках біля житла, ферм. У лютому — токують Зерно, насіння, хліб білий Родом з Балкан: оселилися 60 років тому у  лісосмугах, садах Очаківського р-ну
    Дятел сирійський Маса до 100г. Переважно комахоїдний Взимку в лісосмугах, садах, парках, скверах; у січні – лютому барабанна дріб На деревах: личинки комах, грецькі горіхи. Інколи живиться на годівницях насінням соняшнику. Родом з Балкан: оселилися 60 років тому у  лісосмугах, садах Очаківського р-ну
    Сова вухата Маса до 400г. Мишоїд На деревах, переважно хвойних Живляться мишами на полях Взимку утворюють постійні скупчення по кілька десятків птахів на деревах. Під ними маса пелеток (погадок) з шерсті та кісток мишей.
    Сич хатній Маса до 200г. Мишоїд На будівлях, втому числі багатоповерхівках Живляться мишами на полях Живе осіло, інколи можна бачити їх і вдень. Часто кричать
    Фазани Маса до 1500г. Всеїдні Тримається в заростях бур’янів, лісосмугах в тому числі по окраїнам сіл. Живляться переважно насінням бур’янів, соняшнику, маслинки та іншим Самці забарвленні яскраво, самки та молоді сірі, утворюють взимку зграї з виводків. Інколи ночують на деревах.
    Куріпка сіра Маса до 500г. Тримається в заростях бур’янів, лісосмугах, на полях, в тому числі по окраїнам сіл. Живляться переважно насінням бур’янів, соняшнику Утворюють взимку зграї з виводків. Особливо сутужно їм приходиться в сніжну погоду.
    Яструб малий Маса до 300г. Швидко маневрує у місцях скупчення дрібних птахів Полює на дрібних птахів Хижий птах розміром з голуба
    Яструб великий Маса до 1500г Швидко маневрує у місцях скупчення птахів Полює на граків, сорок, голубів, фазанів, куріпок, іноді на мишей, курей. Саме завдяки цьому птаху, який інколи полює на курей, хижі птахи мають «дурну славу». Але ці птахи є «санітарами» — їх здобиччю стають переважно хворі тварини
    Канюк Маса до 1200г Взимку сидять на деревах, опорах ЛЕП, вздовж доріг; полях, не звертаючи увагу на транспорт Живляться переважно мишами Найчастіше взимку трапляються канюк звичайний (місцевий вид) та канюк мохноногий (зимняк) – вид з тундри.
    Орлан — білохвіст По узбережжю лиманів, у місцях скупчення водоплавних птахів, на полях де тримаються гуси Годуються рибою, полюють на переважно на хворих та ослаблених птахів, їдять падаль Ночують на деревах у соснових лісах  Кінбурнської коси, а вдень розлітаються на відстань до50 км.

    Орнітолог К.О. Редінов